Geschiedenis PDF Afdrukken E-mail


De Hadassah Ziekenhuizen

Henrietta Szold, oprichtster van Hadassah, droomt ervan om moderne gezondheidszorg naar Palestina te brengen om op die manier de inwoners te helpen.
In 1912 laat zij haar droom uitkomen door met een aantal verpleegkundigen een kliniek te openen in Jerusalem. Deze kliniek groeit uit tot het Hadassah ziekenuis Mount Scopus. In 1939 wordt aan dit ziekenhuis de Rothschild-Hadassah Universiteit verbonden, waardoor het ziekenhuis officieel wordt opgericht.
In 1947 wordt het VN verdelingsplan voor de oprichting van een Joodse en Arabische staat, naast elkaar, door de Joodse gemeenschappen aangenomen en door de Arabische landen afgewezen. Deze reageren met geweld op aanname van het plan. Ook het ziekenhuis wordt aangevallen.


In april 1948 wordt een Hadassah convooi aangevallen en worden er 77 stafleden vermoord. De Hadassah Medical Center in Oost Jerusalem (Mount Scopus) kan de veiligheid van haar staf en patienten niet meer garanderen. Als gevolg hiervan blijft het ziekenhuis 19 jaar leegstaan.

In mei 1948 wordt de staat Israel uitgeroepen en Hadassah breidt de dienstverlening uit door om te gaan met noodgevallen en door de vele immigranten op te vangen. De eerste Israelische Minister- President, David Ben Gurion, vraagt Hadassah een nieuwe 'hill of healing' te bouwen in West Jerusalem. In 1961 wordt het tweede Hadassah ziekenhuis geopend, de Hadassah-Hebrew University Medical Center in Ein Kerem. Naar aanleiding van de hereniging van Jerusalem in 1967, na de zesdaagse oorlog, kon Hadassah het ziekenhuis op Mount Scopus herbouwen.

Hadassah International
Om Hadassah's activiteiten op internationaal gebied uit te breiden wordt in 1983 de Hadassah International Medical Relief Association, Ltd. Opgericht. Een netwerk van gemotiveerde vrijwilligers, mannen en vrouwen van alle geloven en nationaliteiten. Hadassah International is gebaseerd op het principe dat samenwerking op medisch en wetenschappelijk gebied religieuze en nationale grenzen kan verleggen.

Haar missie is de Hadassah Medical Organization financieel te steunen, zodat deze haar academische centrum voor research, genezing en wetenschap kan voortzetten. Tegenwoordig bestaat Hadassah International in meer dan 30 landen in Noord en Zuid Amerika, Europa, Midden-Oosten, Austalie en Azie.

Door Hadassah International's globale netwerk van vrijwilligers, waaronder proffesionele medici, fungeert Hadassah als een verbinding tussen Hadassah Medical Organisation (HMO) en andere landen. Hadassah promoot medische educatie wereldwijd door coöperatie te creëren en in stand te houden tussen de verschillende landen. Dit doet zij door middel van medische seminars, symposia en trainingen.

Negen jaar geleden is Young Hadassah International opgericht, verbonden aan Hadassah International. Young Hadassah bestaat uit vrijwilligers tussen de 18 en 35 jaar die zich inzetten om geld op te halen voor de zieknhuizen, maar ook om HMO en haar bijzondere werk bekend te maken. Sinds de oprichting in 1939 zijn de Hadassah ziekenhuizen uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende gezondheidsinstellingen in het Midden-Oosten. Elk jaar worden meer dan een half miljoen personen behandeld op zo'n 100 afdelingen, ondersteund door een medische staf van ruim 4000 deskundigen. Een ieder wordt behandeld ongeacht geloof, afkomst of politieke overtuiging. Bij een bezoek aan één van de Hadassah-Ziekenhuizen zult u ervan versteld staan hoe Israëli's en Palestijnen elkaar steunen. Het blijkt dat men onderlinge conflicten vergeet wanneer men een groter doel, zoals een genezing, voor ogen heeft.

Waar gingen en gaan de opbrengsten naartoe?
De donaties die wereldwijd zijn opgehaald in 2004 en 2005 zijn merendeel besteed aan het “Center for Emergency Medicine”. Door de conflictueuze situatie in Israël enkele jaren geleden moesten in korte tijd meer dan tweeduizend slachtoffers behandeld worden in de trauma-units van de Hadassah-Ziekenhuizen. Door constant ruimtegebrek ontstond een dringende behoefte aan een grotere trauma-unit. Daardoor is dit nieuwe ‘Center for Emergency Medicine’ tot stand gekomen. Dit nieuwe Center geeft de ziekenhuizen de mogelijkheid binnenkomende slachtoffers nog sneller en beter te behandelen, zodat er (nog) meer levens gered kunnen worden.

In 2006 gingen de gelden die Young Hadassah ophaalde naar het ATT (Advanced Trauma Treatment) project, een door de Hadassah-Ziekenhuizen te Jeruzalem ontwikkelde revolutionaire orthopedische behandeling die ernstige botbreuken versneld doet genezen. Dit is vooral voor kinderen en jonge volwassenen zeer belangrijk, aangezien zij nog in hun groeifase zitten en het daardoor belangrijk is dat de botten snel weer genezen.

De opbrengsten van 2007 werden besteed aan het project "Individualized Medicine".

Daarnaast gaan de opbrengsten van het benefietoptreden van Najib Amhali in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op 11 februari 2008 naar:

  1. Het ‘A Bridge to Peace’ project, een verzameling van coöperatieve programma’s waarbij wordt samengewerkt met ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem, Gaza en de Westbank.
  2. de Kinderoncologie-afdeling, waar dringend behoefte is aan nieuwe apparaten; twee Cardio-Respiratory Monitoren voor Beenmergtransplantatie-patiënten en twee gespecialiseerde Pediatric Infusion Pumps worden geheel bekostigd.

Vanaf 2009 gingen alle donaties naar de Kindergeneeskunde afdeling op Locatie Mount Scopus. Onder andere door de hulp van Young Hadassah Holland is deze afdeling gerenoveerd en uitgebreid.

Vanaf 2011 steunt Young Hadassah de afdeling Intensive Care Kinder. Deze afdeling is uit haar voegen gegroeid en dient nodig uitgebreid te worden. Helpt u mee, zodat kinderen weer optimaal behandeld kunnen worden ondanks hun religieuze of politieke achtergrond?

Mocht u willen dat uw Hadassah-donatie anders wordt besteed dan kunt u dat ons laten weten. Online doneren is nu ook mogelijk, klik hier om online te doneren!

 

 

Postbus 76182, 1070 ED, Amsterdam | T 020 - 8894769 | E info@younghadassah.nl | Giro 777.60.33

Copyright © 2018. Young Hadassah Holland. Realisatie door Simple Concepts